Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster och ge dig en personlig upplevelse. När du använder den här webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
 
 
Annonsplats
 

 

 

Regeringen vill slopa energiskatt på E85 och höginblandad fame

2017-03-22 Det ska bli billigare att tanka etanol från och med nästa år föreslår regeringen. Då ska bränslet E85 och höginblandad fame befrias från den energiskatt som infördes för ett par år sedan. Det gör att priset på E85 minskar med 40 öre per liter och höginblandad fame blir 1,22 kr billigare.

Samtidigt föreslår regeringen en så kallad reduktionsplikt för perioden 2018-2020. Det innebär att andelen fossilt ska minskas i drivmedel till förmån för förnybart. Minskningsnivån för bensin föreslås vara 2,6 procent nästa år och öka till 4,2 procent 2020. För diesel föreslås nivån öka från 19,3 procent 2018 till 21 procent 2020.

Det finns idag två modeller av nya etanolbilar på marknaden: Volkswagen Golf och Volkswagen Golf Sportsvan. Etanol kan tankas på över 1000 ställen i Sverige.

Miljöfordon.ses lista över miljölastbilar innehåller åtta modeller som går på höginblandad fame. (Lastbilar som kan gå på HVO är tills vidare inte listade då de inte finns med i Transportstyrelsens register.)

Fjärde tankstationen för vätgas

Det händer saker på vätgasfronten. Ytterligare en tankstation för vätgas har öppnats. Den ligger i Mariestad bredvid väg E20. Tankstationer för vätgas finns sedan tidigare också i Sandviken, Arlanda och Göteborg.

Miljöfordon.se följer utvecklingen och presenterar aktuella fordon för vätgas. Den som söker fordon på miljöfordon.se och kryssar i vätgas som bränsle hittar idag två bränslecellsbilar: HYUNDAI ix35 och TOYOTA MIRAI

Här finns mer information om bilarna

Bränslecellsbilar som tankar vätgas har många fördelar: räckvidd runt 50–60 mil och de tankas på 3–4 minuter. Om vätgasen produceras på grön el är de helt utsläppsfria – ur avgasrören kommer enbart rent vatten.

Läs mer om bränslecellsbilar på miljöfordon.se. Här finns också länk till tankkarta för vätgas.

Renault Zoe och Tesla Model S årets Miljöbästa Bilar 2017

2016-11-15 Renault Zoe och Tesla Model S hamnar i topp när Gröna Bilister rankar marknadens bästa bilar ur miljö- och säkerhetssynpunkt.

Gröna Bilister har nominerat 39 bilmodeller utifrån krav på förnybarhet, energieffektivitet och säkerhet. Av dessa har en oberoende expertjury utsett Miljöbästa Bil 2017 inom två olika klasser.

Vid bedömningen i tävlingsklassen Bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi har juryn har tagit hänsyn till klimatpåverkan vid körning, energieffektivitet, användbarhet och ekonomi. Vid bedömningen i företagsklassen har juryn dessutom tagit ställning till om bilmodellen är teknikdrivande, medan ekonomin har givits mindre vikt.

Läs mer...

Bidrag ger många nya laddplatser

2016-12-20 Klimatklivet som stöder lokala klimatsmarta investeringar har nu bidragit till en mängd nya laddstationer i landet.

Den första juli i år hade stöd utgått till totalt 3 849 nya laddpunkter. Av dessa var 800 publika snabbladdningspunkter. Bland dem som sätter upp laddstationer finns kommuner, energibolag, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och företag.

Läs mer...

Beräkna koldioxidutsläpp från HVO

2016-10-18 Nu finns HVO i drivmedelskalkylen på miljöfordon.se. Använd kalkylen för att beräkna klimatpåverkan.

Drivmedelskalkylen på miljöfordon.se ger svar på vilken klimatpåverkan körningen av ett fordon har. Detta kan i sin tur användas som underlag för miljöbokslut eller klimatkompensation.

Mata in din, eller hela din organisations, drivmedelsförbrukning i drivmedelskylen. Kalkylen visar vilka koldioxidutsläpp som orsakats och vilken mängd energi som använts. Resultatet visas well-to-wheel, det vill säga med hänsyn tagen även till utsläpp under processen att tillverka drivmedlet.

De drivmedel som finns med i drivmedelskalkylen är: Bensin, diesel, fordonsgas, E85, el – och nu även HVO.

Drivmedelskalkylen

Läs mer om HVO

Prenumerera på
”Aktuellt på miljofordon.se”